Våren i Sverige har varit ovanligt kall men den som är orolig över jordgubbarna behöver inte vara det, enligt odlingsrådgivaren Magnus Engstedt.
Nej, den kalla våren – ovanligt kall rent statistiskt – har inte påverkat jordgubbarna negativt inför säsongen, enligt såväl odlare som odlingsrådgivare.
– Det ser väldigt bra ut i landen, säger Fredrik Hörenius, jordgubbsodlare som tillsammans med sin fru Lina driver Ulvagubben utanför Uppsala.
– Vi är i full gång med plockning och försäljning. En stor del av våra bär odlar vi i tunnlar, det ger tveklöst den bästa kvalitén på bären samt att vi kan förlänga säsongen, berättar Fredrik.
– Den här våren har vi jobbat hårt med att täcka bären med fiberduk på kvällarna för att skydda bären de kalla nätterna som har varit. Och nu när det är varmt och soligt behöver vi lufta tunnlarna så att det är en lagom temperatur där inne för bären.
Magnus Engstedt odlingsrådgivare, berättar att det är det full fart på jordgubbsskörden i tunnelodling i södra Sverige sedan förra veckan och att han ätit mogna bär i Dalarna.
– De jordgubbar som odlas helt på friland är 10-14 dagar senare än vanligt på grund av den långa perioden med låga temperaturer såväl dag som natt. I Skåne börjar man plocka på friland denna vecka och i och med den varma period vi kommit in i nu kommer det snart rejäla mängder svenska jordgubbar redan till nationaldagen men framför allt veckan som kommer, säger Magnus Engstedt.