– ”Det svenska pantsystemet är världsledande tack vare nära samarbete mellan Returpack, producenter och handel. Den här höjningen är en viktig del av att fortsätta göra skillnad för miljö och klimat,” säger Tomas Kjellker, vd på Returpack.
Pantens ökade värde förväntas göra återvinning ännu mer attraktiv för konsumenter och därmed bidra till att minska miljöpåverkan. Enligt Returpacks senaste undersökningar är det redan idag 85 procent av konsumenterna som pantar förpackningar med miljön som främsta drivkraft.
En omfattande övergångsprocess
Införandet av de nya pantbeloppen är en komplex process. Returpack måste uppdatera informationen på över 11 000 förpackningar, där etiketter och märkning anpassas efter de nya reglerna. Dessutom behöver alla pantautomater i Sverige uppdateras för att hantera de nya beloppen.
Uppdaterade förpackningar väntas nå butiker i september 2025. Under en övergångsperiod kan konsumenterna stöta på produkter med olika pantbelopp, men det är alltid beloppet som står angivet på förpackningen som gäller.
Hållbarhet i fokus
Med ett återvinningssystem som hanterar 2,7 miljarder pantade förpackningar per år är Sverige en förebild internationellt. Återvinning av aluminium och plast sparar betydande mängder energi och bidrar till en mer cirkulär ekonomi.
– ”Timingen är rätt. Genom att höja pantbeloppet gör vi det ännu mer attraktivt för konsumenterna att göra rätt och bidra till en hållbar framtid,” säger Katarina Lundell, marknads- och kommunikationschef på Returpack.
Pantsystemets framtid
Utöver höjningen av pantbeloppen pågår arbete för att möta nya regler och förordningar inom EU som syftar till att öka återvinningsgraden ytterligare. Returpack, med över 40 års erfarenhet, fortsätter att utveckla systemet för att möta dessa krav och samtidigt bibehålla det höga konsumentförtroendet.
Med höjningen av pantpengarna tar Sverige ytterligare ett kliv mot att säkerställa att fler förpackningar återvinns och att resurser används på ett mer effektivt och hållbart sätt.