I Malung, Dalarna, har Dalarnas Paraplyfabrik varit en institution sedan den öppnades 1928 av den nuvarande ägarens farfar. Under 1970-talet nådde fabriken sin storhetstid med 49 anställda som tillverkade 1500 paraplyer dagligen. Vid denna tidpunkt fanns det 12 andra paraplyfabriker i Sverige, men alla utom Dalarnas Paraplyfabrik tvingades stänga under 1980-talet när import från Asien ökade.
– Någonstans på 80-talet skulle alla produkter istället importeras från Asien. Alla fabriker, utom vi, lade då ner. Vi köpte till och med upp några av dem. Så här i efterhand skulle vi kanske gjort som alla andra och slå igen, berättar ägaren till Falu-Kuriren.
De senaste åren har varit särskilt svåra för Dalarnas Paraplyfabrik. Pandemin och den påföljande inflationen har gjort det svårt för många småföretag att överleva, och paraplyfabriken var inget undantag. För att försöka hålla företaget vid liv valde ägaren att inte ta ut någon lön under pandemin, vilket ironiskt nog ledde till att företaget inte kvalificerade sig för statligt coronastöd.
– Jag överklagade det, vilket ledde till att företaget blev utelåst för fortsatt stöd, på grund av att vi låg i rättstvist, säger ägaren. Företaget gick miste om en halv miljon kronor i stöd, vilket bidrog till den ekonomiska pressen.
En stor förlust men en lättnad
Det är med tungt hjärta som ägaren nu stänger fabriken, men också med en viss lättnad efter år av kamp för att hålla verksamheten flytande.
– Det är en stor sorg att paraplyfabriken går i graven. Men på ett sätt känner jag mig faktiskt också lättad. Jag har försökt och försökt hur länge som helst att få det på fötter igen. Men nu gick det helt enkelt inte längre, avslutar ägaren.
Med Dalarnas Paraplyfabriks konkurs finns det nu inga paraplyfabriker kvar i Sverige eller i hela Norden. Detta markerar slutet på en era och lämnar ett historiskt tomrum i den nordiska industrin.