Paul Svensson korades nyligen till hedersdoktor vid Örebro universitet. Nu är han aktuell för ännu en fin utmärkelse då han får Gastronomiska akademiens guldmedalj.
Sju profiler inom det gastronomiska fältet hyllas för sina insatser för och kring svensk matkultur.
En guldmedalj, en silvermedalj, en guldpenna samt diplom handlar det om när Gastronomiska akademien delar ut sina utmärkelser för året.
Guldmedaljen tilldelas Paul Svensson ”för utomordentliga insatser för svensk matkultur” och akademien pekar bland annat på hans prisbelönta restaurang på Fotografiska och hans insatser som opinionsbildare för en mer hållbar gastronomi.
Silvermedaljen går till Martin Ragnar, forskare och författare som skrivit om allt från grisar till krusbär och dessutom varit initiativtagare till såväl Kålrotsakademien som Svenska dryckesakademien.
Guldpennan går till Lisa och Monica Eisenman ”för utomordentligt författarskap på det gastronomiska området”.
Diplom delar Gastronomiska akademien också ut.
Pia och Lasse Schönemyr med Vegme och Äkta rök, Ingarö, får sitt diplom för innovativa metoder inom veganskt.
Även Andreas Sundgren Graniti, Brännland cider i Vannäs och de två bakom Gårdsfisk i Tollarp – Johan Ljungquist och Mikael Olenmark Dessalles, diplomeras av akademien.