Att matsvinnet är en av jordens största miljöbovar känner nog många redan till, skriver Danone och Too Good to go i en ny rapport där man vidarebefordrar den allmänt spridda tesen att en tredjedel av all mat som produceras slängs.
Matsvinnet står för åtta procent av de globala växthusutsläppen men i ekonomiskt tuffare tider finns fler aspekter på det, påpekar de två.
– I de ekonomiskt svåra tider vi nu befinner oss i är frågan om att ta tillvara på maten inte bara en fråga för miljön, det blir desto viktigare för plånboken också, konstaterar man.
En ny nordisk rapport från Danone och Too Good to go visar att svenskarna är ensamma i Norden med att snarare se kampen mot matsvinnet som en fråga för miljön, än som ett sätt att spara pengar – vilket naturligtvis är ett gott betyg åt svenskarna.
Rapporten släpps nu i samband med den internationella matsvinnsdagen 29 september – men du kan läsa mer om den i nya printmagasinet, Butikstrender 8/2022