Mattias Djurstedt utvecklade en ny teknik för att odla fisk på land. Nu prisas han av Water Challenge och får 100 000 kr till sitt Nära & naturlig.
Mattias Djurstedt utvecklade som student vid Örebro universitet sin idé om ett utvecklat hållbart format för fiskodling på land med fiskarten tilapia.
– Genom att härma naturens eget sätt att rena vatten erhålls en bättre fiskvälfärd och vi återanvänder 100 procent av odlingsvattnet och alla restprodukter och fisken får en naturlig föda i form av alger och bakterier, berättar Mattias.
– Dessutom blir det en mer välsmakande fisk med förhöjd gastronomisk kvalitet, menar Djurstedt.
Efter att ha fått stöd i att utveckla idén via Örebro universitets Oru Innovation har Mattias Djurstedt startat det pilotprojekt på området som just nu genomförs.
Ambitionen är en produktionsanläggning i fullformat i Örebro från nästa år.
Nu får Mattias Djurstedt av Water Challenge, en utmaning kring innovativa vattenlösningar i samband med matproduktion.
Som en av tre vinnare får Mattias Nära & naturlig AB 100 000 kr plus möjligheter till värdefullt nätverkande och affärscoaching av initiativet där såväl Microsoft som Ikea finns med i sammanhanget.