Växtmejeriet Planti kliver nu – mitt i debatten om Oatly och Blackstone – fram och berättar om sin ägare. Planti ägs av stiftelsen Kavlifonden som sedan 1962 skänkt hela koncernens överskott till välgörenhet.
Förra året delade fonden ut drygt 100 miljoner kronor till projekt både i Sverige och världen.
— Vi brukar inte slå på stora trumman när det gäller vår ägare. Vårt fokus har istället helt varit på att utveckla riktigt goda produkter. Men nu när debatten har gått så långt kring ägandefrågor i vår bransch vill vi berätta om vår ägare och framför allt att Kavlifondens bidrag gör stor skillnad i Sverige och världen, berättar Sofie Zeffer, som är varumärkesansvarig för Planti, i en pressrelease.
Kavlifondens grundare, Knut Kavli, bestämde redan 1962 att företagets överskott för all framtid ska gå till ”humanitära ändamål, forskning och kultur”.
Än idag följer Kavlifonden direktiven och fokuserar också extra mycket på projekt som förbättrar livet för kvinnor, barn och ungdomar. Välgörenhet är alltså inte bara en del av verksamheten, det är själva syftet.
Fonden stödjer cirka 40 pågående projekt i Norden där företaget är verksamt, men även en mindre andel i övriga världen. Förra året delades över 100 miljoner kronor ut till välgörenhet.
I Sverige stöttar fonden framför allt lokala organisationer som jobbar för psykisk hälsa, anti- mobbning, inkludering och mångfald.
Under senaste åren har bland annat Maskrosbarn, Stiftelsen Läxhjälpen och En Frisk Generation, Mind och Ung cancer erhållit bidrag från Kavlifonden.
— Hållbarhet är ett viktigt ledord för oss, både vad det gäller miljö och socialt ansvar. Vårt ägande gör att vi kan agera mer långsiktigt. Vi vill, och kan faktiskt, göra världen lite bättre. Och godare, säger Sofie Zeffer.
Planti vill inte heller komma med moraliska eller etiska pekpinnar kring vare sig växtmejeri- eller mjölkbranschen, menar Sofie Zeffer.