I ett blindtest av Svenska Dagbladets panel fick fem personer, i åldrarna 16–64 år, bedöma ostarna utifrån smak, doft och helhetsintryck. Resultatet var entydigt: Präst® fick full pott – en beskrivning som löd:
”Testets vinnare står i en egen liga. Smaken är mild men välutvecklad. Sältan träffar mitt i prick, och den fina balansen mellan syrlighet och fyllighet är en fröjd. Trots en krämig konsistens är den ändå lätt att smula – det enkla kan vara exceptionellt.”
För mig som har sett dagligvaruhandeln förändras över tid är detta ett tydligt exempel på hur en välmarknadsförd produkt med stark varumärkesidentitet kan skapa en illusion av lokalitet, trots att ostproduktionen inte sker i Sverige. Det är ett intressant fenomen – konsumenterna värdesätter svenska produkter, men verkligheten visar att endast 4 av 10 ostar är svenskproducerade. Detta gap ger en möjlighet för de som kan öka transparensen och utbilda konsumenterna om produktionskedjan.
Dessutom är kunskapen om hur mycket mjölk som krävs för att tillverka hårdost långt ifrån optimal. Endast 1 av 3 vet att det går åt 10 liter mjölk för att skapa ett kilo ost. Här ligger en stor potential för både marknadsföring och konsumentutbildning, något som kan stärka den svenska osten – både i varumärkets ögon och på köksbordet.
Tina Stugemo, vd på Svenskmärkning, understryker vikten av ursprungsmärkningen:
”Ursprungsmärkningen ’Från Sverige’ och ’Mjölk från Sverige’ gör det enkelt för konsumenterna att hitta ost som är gjord på svensk mjölk, förädlad, förpackad och kontrollerad här i Sverige. Det handlar inte bara om produktens ursprung, utan om att bygga ett förtroende kring kvalitén.”
Ostrapporten 2025 ger oss en inblick i svenska ostpreferenser och visar att, även om vi kanske tror att vi äter mer svensk ost än vi faktiskt gör, så är smaken och den kvalitativa upplevelsen fortfarande avgörande. För butiks- och marknadsledare är detta en påminnelse om att investera i tydlig kommunikation och utbildning kan göra stor skillnad – både för varumärkeslojaliteten och för den ekonomiska lönsamheten i en alltmer konkurrensutsatt marknad.