Pressas av billigt kött från Europa

Högre kostnader i produktionen, el- och energipriser och ett hårt tryck hos svenska grisuppfödare.

Lästid: < 1 minut

Dela nyhet

Det svenska grisköttet lever i motvind och från industrin hörs nu krissignaler. Orsaken är dyra produktionskostnader och hård konkurrens från import.

Svenskt kött och inte minst svensk gris har i flera år haft en stark medvind men nu har den vänt och man har hamnat i vad branschen själv kallar ett krisläge.
Det är högre kostnader i produktionen, el- och energipriser och ett hårt tryck på importsidan där billigt europeiskt kött slår sig fram.

En av Sveriges större grisgårdar, Mellby gård som riskkapitalisten Rune Andersson driver, har man beslutat dra ned på produktionen i det här läget. 
Hela smågrisproduktionen avvecklas och kvar blir en årsproduktion på cirka 17 000 slaktgrisar, berättar sydsvenskan.se.

– En av anledningarna är att vi står inför ett stort investeringsbehov och de ökade kostnaderna på insatsvaror påskyndade beslutet. Foderpriserna har stigit med 30 procent och elen med runt 300 procent här i Skåne vilket ger ett negativt resultat för verksamheten, säger Petter Beckman, inspektor på Mellby gård, till tidningen.

Har du ett nyhetstips?

Här kan du dela med dig av information eller mejla till info@butikstrender.se

Annons

Annonser

Håll dig uppdaterad med nyheter varje vardag!

Få de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Vi behandlar dina uppgifter enligt GDPR

Läs Butikstrenders digitala magasin!

Upptäck de senaste branschnyheterna och trenderna online.