Livsmedelsföretaget Protos tillkännager idag sina åtgärder för att säkra böndernas framtid på Gotland.
En ny hållbarhetsrapport visar hur man genom nyutvecklade produktionslinjer av växtfärs och produktion av metanreducerat kött samt projekt med virtuella stängsel stödjer och stärker Gotlands bönder och den inhemska matproduktionen.
Bönderna är avgörande för Protos verksamhet men de är även dess största hållbarhetsutmaning – jordbruket står idag för en väsentlig del av Sveriges klimatpåverkan, skriver företaget.
Därför har Protos identifierat de utmaningar som Gotlands bönder står inför. Genom att samarbeta med experter inom jordbruk, miljövetenskap och teknik har Protos utvecklat innovativa lösningar och verktyg som är skräddarsydda för Gotlands specifika behov.
Centralt i Protos strategi är att främja hållbar markanvändning och bevara Gotlands unika ekosystem.
– En miljö med större biologisk mångfald har en större möjlighet att klara framtida extremväder. Samtidigt behövs åtgärder för att minska utsläppen från nötkreatur, säger Thomas Östlund, vd på Protos.
– Vi är fast beslutna att stödja Gotlands bönder och säkerställa deras framtid genom hållbarhet och innovation, säger Thomas Östlund.