Jansson menar att livsmedelsföretagen bidrar till inflationen genom att höja priserna mer än nödvändigt. Han antyder att detta kan försämra förtroendet för branschen bland svenska konsumenter. Detta är inte första gången Riksbanken pekar ut livsmedelssektorn – liknande uttalanden gjordes av riksbankschef Erik Thedéen förra året. Dock saknas enligt Livsmedelsföretagen konkreta bevis för dessa påståenden.
Livsmedelsföretagen slår tillbaka
I sitt svar kallar Hellman och Eckerdal Riksbankens uttalanden för ”absurda”. De menar att inflationstrycket främst beror på Riksbankens sena hantering av räntan, vilket enligt dem har skapat ekonomisk stagnation, hög arbetslöshet och pressade hushåll. De ifrågasätter Riksbankens logik och varnar för att branschen riskerar att bli en syndabock för bredare ekonomiska problem.
Frågan om ansvar och förtroende
Den eskalerande konflikten mellan Riksbanken och livsmedelsbranschen speglar en djupare fråga om ansvaret för Sveriges ekonomiska tillstånd. Medan Riksbanken pekar på företagens prissättning som ett inflationshot, vänder branschen fokus mot Riksbankens agerande som en central orsak till hushållens utsatta situation.
Debatten är långt ifrån över – och hur den utvecklas kan komma att påverka såväl konsumenternas förtroende som ekonomins återhämtning.