I ett debattartikel som publicerades den 22 november 2024 kritiserar Livsmedelsföretagens chefekonom Carl Eckerdal Riksbanken för att komma med ogrundade påståenden om de ökade matpriserna. Riksbankens chef, Erik Thedéen, påstod i december 2023 att livsmedelsföretag historiskt har haft en tendens att höja priserna mer än vad som är motiverat. Ett påstående som än så länge inte har backats upp med konkreta bevis.
I sitt senaste uttalande, den 18 december 2024, varnade Riksbankens vice chef Per Jansson för att om livsmedelsföretagen fortsätter höja sina priser, kan det tvinga Riksbanken att stoppa sänkningen av styrräntan. Ett uttalande som inte mottogs väl av Livsmedelsföretagen, som i ett svar på kritiken efterlyser mer konkret information och bevis.
Carl Eckerdal menar att Riksbanken missar hela poängen med sitt resonemang. Enligt honom har svenska livsmedelsproducenter, enligt statistik från SCB, haft förluster både 2022 och 2023 – ett faktum som inte går att ignorera i prissättningsdiskussionen.
– Riksbanken pekar på ”aggressiv prissättning”, men vi ser en helt annan verklighet. Livsmedelsindustrin har drabbats av stora kostnadsökningar under de senaste åren, och vi har inte kunnat övervältra alla dessa kostnader på konsumenterna, säger Carl Eckerdal.
Eckerdal menar att det är missvisande att tala om aggressiv prissättning när livsmedelsföretagen faktiskt brottas med förlustår och extremt höga produktionskostnader. Han ifrågasätter också Riksbankens påståenden om branschens beteende, och efterlyser mer konkret kommunikation från Riksbanken.
– Om Per Jansson menar att vi ska överleva utan att få täcka våra kostnader, vad ska vi då göra? Om vi inte kan täcka kostnader genom prissättning, riskerar hela branschen att kollapsa, säger han.
Eckerdal påminner också om att livsmedelsföretagen inte kan räkna med skattebetalarnas stöd, som Riksbanken fått efter sina förluster på värdepappersköp, något som gör situationen för livsmedelsbranschen än mer pressad.
– Vi har inga statliga skyddsnät. Våra medlemmar kämpar i verkligheten och behöver förståelse för den ekonomiska situationen. Vi har erbjudit Riksbanken att träffas och diskutera dessa frågor, men har hittills inte fått något svar, avslutar Carl Eckerdal.
Samtidigt fortsätter debatten om hur Riksbanken ska hantera den svenska inflationen och prisutvecklingen, särskilt i relation till livsmedelsbranschen. Frågan är om det här kommer att bli en långvarig konflikt eller om parterna hittar en väg framåt för att hantera de realiteter som nu präglar både ekonomin och matpriserna.