Så äter vi klimatsmart år 2030

Lästid: < 1 minut

Dela nyhet

Vi kommer att äta allt mer klimatsmart under de närmaste 10 åren. Nya växtbaserade proteinkällor och mindre svinn i matlagningen är framtiden. Här är några trender.

De kommande 10 åren är avgörande om vi ska undvika en klimatkatastrof, enligt många forskare. År 2030 når vi slutpunkten för FN:s globala hållbarhetsmål. Maten som produceras och konsumeras står för en tredjedel av utsläppen i Sverige. Allt detta kommer att påverka hur vi äter i framtiden.

Allt fler svenskar äter mer växtbaserad mat. En undersökning Orkla genomförde i höstas visar att tre av tio försöker äta mindre kött för klimatets skull.

Redan nu ser vi en uppsjö av olika typer av växtbaserade produkter. Under 20-talet kommer variationen av växtbaserade produkter breddas till både nya produktområden och nya proteiner. 

Konsumenterna efterfrågar fler alternativ till soja och det görs mycket spännande forskning på området. Både på danska och svenska universitet experimenteras det med att tillverka livsmedel från gräs. Om tio år kommer vi tveklöst äta mat gjort på fler och mer annorlunda råvaror mot idag.

Vegansk ost har hittills haft varken den smak eller konsistens som konsumenterna förväntar sig. Men nu håller det på att förändras. Det går att göra vegansk ost av blomkål, kikärtor, ris, nötter och frön. I USA kommer allt fler hippa ostmärken, gärna baserade i Brooklyn.

Att pickla, det vill säga lägga in saker, är ett enkelt sätt att ta hand om sina rester som kan varieras i all oändlighet. Många svenskar har nog testat att pickla in rödlök, men man kan även pickla morötter, rättika, kål eller gurka som börjar bli mjuk. 20-talet kommer att kännetecknas av svinnsmartare matlagning.

Annons

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil