Så mycket gravad lax äter vi i jul

Foto Norges sjömatråd

Lästid: < 1 minut

Dela nyhet

Julen är högsäsong för gravad lax i Sverige, en självklar klassiker på våra julbord. Enligt Norges sjömatråd konsumeras cirka 200 ton gravad lax i december – en siffra som är tio gånger högre än genomsnittsmånaderna.

– ”Julen är utan tvekan den tid då vi äter mest gravad lax. Försäljningen når nivåer som ingen annan högtid ens kommer i närheten av,” säger Charlotte Rapp, svensk representant för Norges sjömatråd.

Påsk vs. jul

Gravad lax är även populär under påsken, men då landar försäljningen på mer blygsamma 120 ton – betydligt lägre än julens massiva 200 ton. Det är tydligt att gravad lax har en särskild plats på våra julbord, där den ofta kombineras med senapssås, potatis och andra traditionella tillbehör.

En tidlös klassiker

Försäljningssiffrorna bekräftar att gravad lax förblir en av de mest uppskattade rätterna under julen, en tradition som lever vidare år efter år. Så nästa gång du lägger en skiva gravad lax på tallriken, tänk på att du är i gott sällskap – 200 ton värt av sällskap, för att vara exakt!

Annons

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil