Restaurangkedjan Max Burgers släpper för första gången försäljnings- och klimatsiffror i rapporten Gröna burgarkartan som visar var i landet som trenden att äta gröna burgare vuxit sig starkast.
Rapporten visar att försäljningen av de gröna burgarna nästan niodubblats på sex år och att de nu står för nära en femtedel av försäljningen.
Platser som Medborgarplatsen i Stockholm, Åre i Jämtlandsfjällen, Lund och Trollhättan tillhör dem som sticker ut i statistiken.
Inte oväntat är det storstäderna som leder utvecklingen där stadsdelar som Medborgarplatsen i Stockholm och Partille utanför Göteborg sticker ut.
Men även på mindre orter som Åre och städer som Kalmar, Lund, Nyköping, Mjölby och Uddevalla äts det mer gröna burgare än i resten av landet, medan Trollhättan är staden där man äter de mest klimatsnåla burgarna. Av rapporten som bygger på 2020 års försäljningssiffror från drygt 50 miljoner gäster på 143 restauranger i Sverige, Norge och Polen framgår det att de gröna måltiderna, dvs måltider som är helt växtbaserade eller lakto-ovo vegetariska stod för 18,23 procent av den totala försäljningsvolymen.
Det kan jämföras med 2,06 procent år 2014, vilket innebär en ökning med hela 16,17 procentenheter på bara sex år.