En utredning som berör handeln överlämnades under onsdagen till regeringen. Den föreslår en extra skatt på kläder och skor vilka säljs i Sverige och omfattar även begagnade varor.
Svensk handel är kritisk mot förslag och menar att det skulle vara en straffbeskattning av svensk modehandel, en bransch som redan är hårt pressad.
– Skatten är symbolpolitik som saknar miljönytta. Dessutom ignoreras handelns omfattande arbete och engagemang med att ta fram miljövänliga kläder, säger Svensk handels näringspolitiska chef Mats Hedenström.
– Trots att svenska modeföretag är världsledande i sitt hållbarhetsarbete riskerar de att straffbeskattas. Det skulle vara ett dråpslag mot en redan hårt pressad bransch, anser han.
– I ett läge där den svenska modehandeln är svårt drabbad av den akuta coronakrisen vore det tondövt om regeringen väljer att gå fram med en punktskatt på svenskt mode. Svensk Handel förutsätter att regeringen parkerar förslaget och noga utvärderar skattens omfattande skadeverkningar på företag och jobb, sammanfattar Hedenström.
Den aktuella utredningen listar ett antal skadliga kemikalier men konstaterar också att cirka 80-90 procent av de kläder och skor som säljs i Sverige inte har dessa kemikalier. De ska ändå beskattas, refererar Svensk handel, enligt en skala där skatten ligger på 40 kr per kilo om produkterna innehåller listade kemikalier. Utan kemikalier stannar den aktuella skatten på 2 kr per kilo, enligt Svensk handels pressrelease.
Svensk handel refererar till utredningen och säger att det enligt den kan kosta branschen 700 jobb och att 100 klädföretag kan läggas ned och man tror att det gör att skatten, om man enbart ser till den ekonomiska delen, blir en förlustaffär för samhället.