I ett nytt tvärvetenskapligt forskningsprojekt tar Coop Butiker & Stormarknader ett stort steg för att minska matsvinnet, både i sina butiker och hemma hos konsumenterna. Tillsammans med forskare från Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet undersöker projektet ”Följ maten: Svinnminskande åtgärder i butik; vad händer med maten hemma hos konsumenten?” effekterna av de åtgärder som görs i butikerna. Forskarna vill förstå om varor som säljs till reducerat pris, exempelvis på grund av kort bäst före-datum eller kosmetiska defekter, faktiskt konsumeras eller om de ändå slängs i hushållen.
Projektet pågår mellan december 2023 och november 2026 och omfattar 12 Coop-butiker i Stockholm och Uppsala. Genom fallstudier, enkäter och intervjuer med kunder, samt granskning av butikernas rutiner, kommer forskarna att följa varor från butik till hushåll. Målet är att förstå hur matsvinnsåtgärder kan förbättras för att minska svinnet både i butik och hemma.
– Vi vill se till att varor som säljs med syfte att minska matsvinn verkligen äts upp och inte bara köps för att slängas senare, säger Nicklas Neuman, forskningsledare och universitetslektor vid Uppsala universitet.
Anna Haxne, hållbarhets- och marknadsstrateg på Coop Butiker & Stormarknader, betonar vikten av samarbetet för att skapa långsiktigt hållbara lösningar som kan bidra till en minskning av matsvinnet i Sverige.