Från Gällivare till Ystad äter cirka 100 000 elever i ungefär 165 skolor i 23 kommuner klimatsmart mat under konceptet Fast fusion climate week nästa vecka.
Initiativtagare till klimatveckan är Orkla tillsammans med kostchefer i Eslövs och Helsingborgs kommuner.
– Som ett stort företag kan och vill vi verkligen vara med och påverka, säger Orklas projektledare Sara Westerlin.
– Målet med klimatveckan är framförallt att skapa en förståelse för att vi måste förändra våra matvanor här och nu, men också att få barn, pedagoger och personal i köken att upptäcka hur gott och enkelt det faktiskt kan vara med hälsosam och klimatsmart mat, utvecklar Westerlin ämnet.
Orkla har skapat och utvecklat en plattform för klimatveckan i dialog med kostchefer från Eslövs och Helsingborgs kommuner.
Både hälsoaspekten, och inte minst smakupplevelsen har varit minst lika viktiga ingredienser i konceptet som hållbarhet.
– Det räcker så klart inte med en klimatvecka för att göra verklig skillnad, men genom att skapa förutsättningar för ett mer hållbart grundtänk, kan vi tillsammans ta steg mot ett bättre klimat, och samtidigt lägga grunden till en bättre förståelse, säger Sara Westerlin.