Det började på apoteket Fläkta Örn vid Stortorget i Malmö. Huvudpersonerna? Laboranten Anders Nilsson och apotekaren Fritz Borg.
Nilsson hade en idé han ville utveckla, Borg lyssnade. Det handlade om att starta en inhemsk tillverkning av glögg, likör, essenser och sprit. Kunskaperna stod Nilsson, laboranten för. Ekonomiska medel, produktionstekniken och affärsmannaskap var Borgs områden. De enades. 1893 var Saturnus ett faktum. Det var tuffa tider men Borg och Nilsson satsade hårt och höll liv i företaget med glögg och läskedryck i koncentrat.
1920 klev Arvid Liepe in och köpte företaget, men branschen hade legat släkten nära sedan 1700-talet med förfäder som var destillatörer och brännvinsbrännare i Berlin.
1927 fick sonen Gunnar ta över, dock först efter att mamma på grund av hans låga ålder finns skriva till kungen och få Gunnar myndigförklarad.
Växte under kriget
1937 stod en ny fabrik färdig på Lantmannagatan i Malmö och under andra världskriget kom Saturnus att hitta en rad produkter som ersatte bristvaror och blev därmed ett begrepp för än fler svenskar. Vinjästerna introducerades efter kriget och Saturnus vinbok fick god spridning.
Samtidigt var Saturnus på bettet när cola blev tillåtet i Sverige 1953 och introducerade Cuba Cola några månader innan en viss amerikansk konkurrent började leverera i Sverige.
Fram till 1997 ägdes Saturnus helt av Monica Liepe-Håkansson som då sålde till sin sonson Edward Liepe som blev vd 1995 och fortfarande är det, arvtagare på den stolen till sin far Henrik Liepe.
Mer än ett sekel
Saturnus har nu under mer än ett sekel varit känt för sin glögg, sina punsch- och likörextrakt och annat.
Samtidigt har man, sedan monopolet för alkoholtillverkning bröts 1995, breddat och satsat på såväl kryddat brännvin som gin och sedan utvecklat även det. Den senaste lanseringen är Malmö Gin-serien.2023 är det 130-årsjubileum – och 2025 dags för nästa generation att ta över det anrika men idag lika pigga familjeföretaget.