Tunnbrödsakademins bok ”Tunnbrödet – en läcker historia” har erövrat en silvermedalj i internationella mat- och dryckeslitteraturtävlingen Gourmand awards. Boken är skriven av Anki Berg och Marcus Bodin samt finansierad och gjord i samarbete med Polarbrödsgruppen.
Den aktuella tävlingen lockar årligen böcker från fler än 200 länder vilka tävlar i mer än 80 kategorier.
– Det känns helt fantastiskt att vår bok om tunnbröd får den här uppmärksamheten, säger bokens huvudförfattare Anki Berg.
Tunnbrödet – en läcker historia gavs ut i maj 2019 och är skriven av Anki Berg och Marcus Bodin. Det är det första verket som beskriver Sveriges tunnbrödstradition, från Karesuando i norr till Malmö i söder.
– Tunnbrödskulturen är ett utmärkt exempel på en gastronomisk skatt som kan överföras mellan generationer genom en bok. Researcharbetet och berättarpassionen gör boken speciell och den är värdig internationell uppmärksamhet. Bokens alla delar samverkar harmoniskt och skapar tillsammans en fantastisk helhet, säger Edouard Cointreau som grundade Gourmand awards 1995.
I november
förra året utsågs tunnbrödsboken till svensk segrare i kategorin Food heritage
och nu knep den även andraplatsen internationellt i konkurrens med böcker från
14 andra länder.
– Jag tar utmärkelsen som ett bevis för att vi har satt ljuset på en
mattradition som alltid har funnits där men som ingen har berättat grundligt om
tidigare. Plötsligt framträder tunnbröd i en historisk och samhällelig kontext
och det blir intressant för många, säger Anki Berg.
Tunnbrödet – en läcker historia har tagits fram med stöd av Polarbröd och har även blivit en försäljningsframgång. Därför planeras nu en andraupplaga.