Corona-krisen kräver en större flexibilitet för företagen när det gäller livsmedelslagstiftning och kontroll, har Livsmedelsföretagen påpekat för näringsdepartementet och Livsmedelsverket. Nu anser man sig ha fått respons på sina krav från Livsmedelsverket.
– Myndigheten har både gått ut med information till företagen och till landets kontrollmyndigheter som gör det tydligt att den pågående krisen måste innebära omprioriteringar för samtliga myndigheter, skriver Livsmedelsföretagen idag.
Det kan handla omsådant som att en ingrediens som anges i ingrediensförteckningen saknas på grund av leveransproblem och ersatts av en liknande ingrediens.
Sådant strider mot reglerna men här behövs flexibilitet och smidighet under krisen, påpekar Livsmedelsföretagen som alltså nu får stöd i det av det statliga verket. Naturligtvis gäller ovanstående för allergena ingredienser.
Livsmedelsverkets råd till kommunerna är nu att om det inte råder någon risk för människors hälsa ska man vara flexibel i tolkningen av reglerna.
– Vår bild i nuläget är att Livsmedelsverket har förstått allvaret i situationen. Vi ser mycket positivt på att de har tagit upp de här aspekterna i en förstärkt dialog med kontrollmyndigheterna runtom i landet, samt att de har gått ut med ett tydligt budskap till företagen vad gäller kontrollen, säger Tove Larsson, näringspolitisk chef på Livsmedelsföretagen.