Det forskare talar om är förhöjda halter av så kallade FCC i drycker som packats i flaskor av återvunnen Pet-plast.
FCC är Food contact chemicals vilka förekommer i förpackade livsmedel och anses helt säkra i låg koncentration.
Nu anser forskarna ha sett högre halter av FCC än i motsvarande dryck förpackad i flaskor av ursprunglig Pet-plast.
– Vi har sett att dessa kemikalier kan komma från många olika källor, till exempel katalysatorer och additiv som används under tillverkningen, viss nedbrytning av Pet under bearbetningen och dito under flaskans livscykel, säger doktor Eleni Iacovidou som lett studien.
Det finns flera faktorer som kan påverka FCC-förekomsten, som hur flasktillverkningen går till, hur fyllning sker, hur flaskorna lagras och distribueras samt vilka nivåer av solljus och fuktighet de utsätts för.
Forskarna föreslår som lösning på problemet en ”superreningsprocess” i tre steg där gammal plast rengörs innan den återvinns, tvätt i hög temperatur, tvätt med gas samt tvätt med kemikalier.