Musselfeed torkar kött från blåmusslor som av estetiska skäl annars skulle ha kasserats. Resultatet blir ett klimatvänligt, svinnsmart, näringsrikt pulver fullt av smak – helt utan tillsatser, skriver företaget i en pressrelease.
Musslor är rika på bland annat, kalcium, järn, selen, zink och omega-3-fettsyror. Dessutom bidrar musselodlingar till minskad övergödning av haven eftersom de filtrerar växtplankton som annars bidrar till ett överskott av näringsämnen, menar Musselfeed.Företaget har tagit vara på dessa utgångspunkter i sin produkt Musselpulver, som nu blivit Ä-märkt.
– Musselpulvret är en ren produkt utan några som helst tillsatser. Det görs på 100 % MSC- och Krav-certifierad blåmussla från Bohuslän, som varsamt torkas till ett pulver, berättar Jessica Vacklid, vd för Musselfeed.
Pulvret tillverkas i företagets fabrik i Ellös på Orus, granne med de största musselodlingarna i Sverige, och packas sedan för hand.
– Glöm de tillsatsstinna buljongtärningarna och kryddblandningarna, här finns en smaksättare som är gjord på en enda råvara och utan några tillsatser. Att Ä-märka musselpulvret var därför självklart, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på Äkta vara som driver Ä-märkningen.
– Musselpulver är fantastisk som smakförstärkare då det bidrar med naturlig sälta och mycket umami, som lyfter fram och fördjupar andra smaker och ger fyllighet till maträtter, säger Jessica Vacklid.