Smalare julbord och tjockare spargris

Foto The Flco

Lästid: 2 minuter

Dela nyhet

Trots en spirande optimism om framtiden ser julen 2024 ut att bli en återhållsam historia. Enligt en undersökning från Kantar, på uppdrag av Swedbank och Sparbankerna, planerar svenska hushåll att hålla hårt i plånboken. Resultatet? Ett smalare julbord och färre julklappar – men en tjockare spargris.

Vart tredje hushåll tror att den egna ekonomin kommer att förbättras under 2025, en markant ökning från förra årets siffror. Men optimismen har ännu inte smittat av sig på julbudgeten. Två av tre hushåll planerar att spendera lika mycket som förra året, medan nästan vart fjärde hushåll avser att dra ner. Sparsamhet har blivit årets julklapp, vilket kanske inte är så förvånande i en tid då många fortfarande brottas med höga levnadskostnader och inflation.

En budgetjul för många

Undersökningen visar att hushållen prioriterar att hålla kostnaderna för julklappar och mat inom ramarna. Tre av fyra planerar att lägga högst 3 500 kronor på julklappar och lika mycket på mat och dryck. Resor är en annan stor post, där hushållen i snitt budgeterar drygt 2 000 kronor. Arturo Arques, privatekonom på Swedbank och Sparbankerna, konstaterar att sparsamheten har blivit en strategi för att skapa ekonomisk trygghet.

– Genom att konsumera mindre och spara mer hoppas man få ihop sin ekonomi och därmed kunna sova lite bättre om natten, säger Arques.

Hushållens nya prioriteringar inför 2025

Det är inte bara julen som påverkas av hushållens nya prioriteringar. Den ekonomiska turbulensen har fått många att tänka om inför 2025. En tredjedel av hushållen planerar att öka sitt sparande nästa år. Samtidigt har en betydande andel av hushållen redan fått kompromissa: var femte har behövt ta av sitt sparande för att köpa mat, och fem procent har till och med tvingats låna för att klara basala utgifter.

Enligt Arques handlar det om att hitta balans i vardagen:
– Den höga inflationen har lett till att hushållen tvingats prioritera annorlunda. Man planerar sina inköp bättre och drar ner på onödiga småutgifter för att kunna prioritera framför allt resor och sparande.

Vad kan handeln lära sig av detta?

För dagligvaruhandeln innebär hushållens nya beteendemönster en utmaning, men också en möjlighet. Det gäller att anpassa erbjudanden och kampanjer till kundernas mer budgetmedvetna inställning. Strategier som kan fungera:

  1. Satsa på paketerbjudanden: Kombinera varor för att erbjuda högre värde till lägre pris.
  2. Framhäv prisvärda alternativ: Rabattmärken och ”köp fler, spara mer”-strategier lär locka budgetmedvetna kunder.
  3. Kommunicera hållbarhet: Många konsumenter ser hållbarhet som en motvikt till överkonsumtion – något som kan stärka varumärket i dessa tider.

När spargrisen växer och kundvagnen krymper gäller det att förstå kundernas prioriteringar och anpassa affärsstrategin därefter. Och även om årets julfirande kan bli sparsammare än vanligt, visar optimismen för 2025 att vi kanske går mot ljusare tider – både för hushåll och företag.

Annons

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil