Trots att svenska livsmedel produceras under goda förutsättningar, håller hög kvalitet och är säkra att äta är steget för restauranger att ta in lokalproducerade råvaror många gånger stort.
Det vill projektet Lokal meny ändra på genom att göra det lättare för restauranger i Skaraborg och Bohuslän att köpa in lokalproducerad mat. För ett par veckor sedan startade projektet ett stort logistiktest med två IT-plattformar, en för beställningar och en för transportbokningar.
I det pågående projektet Lokal meny som drivs av Lokalproducerat i väst och finansieras av Europeiska utvecklingsfonden, länsstyrelsen och Västra Götalandsregionen är målsättningen att öka försäljningen från småskaliga livsmedelsproducenter till restauranger inom regionen, skriver man i en pressrelease.
En förutsättning för att restaurangerna ska kunna erbjuda mer lokalproducerat på menyn är att de på ett lättillgängligt sätt vet vilka produkter som finns i deras närområden och har tillgång till enkla system för beställning och leverans.
Direkta försäljningskanaler och klimatsmarta transporter står högst på producenternas önskelista
Gällande försäljningen vill småskaliga producenter framför allt ha direkta försäljningskanaler mot sina kunder. Dessa är dock idag främst uppbyggda på personliga relationer och kontakter via mejl och telefon vilket är tidskrävande, noterar man i pressreleasen.
Här är det inte enbart producenterna som efterfråga nya arbetssätt. Under intervjuer med restauranger framkom även att de upplever sig ha begränsad insikt i vilka småskaliga producenter som finns i deras omgivning, påpekar man.