Det blir Sopköpet som vinner Änglamarkspriset för 2021 och som under måndagen prisades med en check på 250 000 kr och mängder av ära hos Coop.
Svenska röstande har, tillsammans med Änglamarksprisets jury, röstat fram Sopköket, catering och restaurang från Stockholm, som vinnare av Änglamarkspriset 2021.
Sopköket tilldelades Änglamarkspriset för sitt arbete mot matsvinn vid en digital ceremoni under måndagen och prisas med 250 000 kronor.
Änglamarkspriset 2021 delas ut av Kooperativa förbundet och fokuserar på ungas initiativ inom miljö och ekologi. Priset har delats ut sedan 2002 och har i år haft rekordmånga bidrag med en mer än tiofaldig ökning från fjolåret.
– Det ökande engagemanget för hållbarhetsfrågor i samhället inspirerar och sporrar oss i vårt dagliga arbete, säger Charlotta Szczepanowski, ordförande i Änglamarksjuryn och chef för hållbarhet och kvalitet på Coop Sverige.
Sopköket är en restaurang- och cateringverksamhet i Stockholm som lagar mat på räddade råvaror från matbutiker.
Sedan 2015 har Sopköket minskat matsvinnet med över 25 ton och skänkt över 17 000 måltider till behövande samtidigt som man sysselsätter människor som står långt från arbetsmarknaden.
Sopkökets vision är att om fyra år finnas i alla storstäder i Sverige.
– Sopkökets hållbara idé om att driva catering och restaurang på räddade råvaror tillsammans med samarbetspartners gör att de kan skänka måltider till behövande och samtidigt skapa arbetstillfällen för människor i utanförskap. Vi ser fram emot att följa deras resa när de nu planerar att lansera cirkulär fryst färdigmat på räddade råvaror och e-handel, säger Charlotta Szczepanowski.