Det blir en sparsam jul i år samtidigt som få väljer bort välgörenhet. Yngre är mer ensamma än äldre samtidigt som de unga leder trenden mot ett mer hållbart julbord. Var tionde vuxen tror på tomten och blickar man mot våra grannländer är svenskarna minst religiösa, danskarna älskar alkohol och norrmännen har nästan helt slutat dansa kring granen.
Så ser sammanfattningen ut när Presentbolaget låtit Yougov göra en julundersökning i Sverige, Norge och Danmark.
När svenskarna slår sig ner till bords på julafton präglas firandet av sparsamhet. Höjda priser och de osäkra tiderna kommer att märkas i form av färre eller billigare julklappar under granen, en dämpad julbelysning och ett minskat nöjes- och resekonto.
Bland de svarande säger 58 procent av de i åldern 18-34 år att de kommer att dra ned på konsumtionen.
Motsvarande siffra bland de svarande över 64 år är 29 procent. Och bland de unga är det framförallt julklapparna som får stryka på foten i år.
Mer än fyra av tio svarande svenskar säger att deras jul påverkas av inflation och stigande priser med en lägre budget för julfirande som följd.
Ändå verkar det som att svensk solidaritet faktiskt växer till jul. Endast 9 procent uppger att de kommer att minska sina gåvor till välgörenhet som ett sätt att hushålla med julbudgeten.
Alkohol, klimatsmart mat, dans kring granen och Kalle Anka – där har vi de stora skillnaderna mellan julfirare i Sverige, Danmark och Norge.
Enligt Presentbolagets undersökning dricker danskarna mer alkohol under julen än svenskarna. Endast 22 procent av de svarande svenskarna ser alkoholkonsumtion som en väsentlig del av firandet, medan siffran i Danmark är så hög som 39 procent (och motsvarande i Norge 27 procent).