Årets andra kvartal bjöd på en splittrad utveckling för svensk livsmedelsindustri, konstaterar Livsmedelsföretagen i sin konjunkturundersökning för andra kvartalet 2020 då den inhemska försäljningen nådde samma nivåer som under motsvarande period 2019 medan exporten sjönk till rekordlåga indexnivåer.
Enda trösten (nästan) var norrmännen som ”tröstköpte” svenska livsmedel i Norge när de förhindrades passera gränsen till Sverige för att handla.
Totalt har ändå svensk livsmedelsproduktion – i motsats till vad många trott – minskat under coronakrisen, enligt Livsmedelsföretagen.
Försäljningen inom landet av svenska livsmedel nådde samma nivå som andra kvartalet förra året och även juli månad verkar ha utvecklats stabilt. Inte oväntat ökade leveranserna till dagligvaruhandeln medan de föll drastiskt när de gäller hotell och restauranger.
– Det är tydligt att de ökade leveranserna till dagligvaruhandeln under sommaren i viss mån kompenserat för det stora bortfallet till hotell och restaurangsektorn, på sammanräknad nivå, konstaterar organisationens chefekonom Carl Eckerdal.
– Men många producenter har liten eller ingen försäljning till dagligvaruhandeln. För dessa företag har krisen inom den svenska besöksnäringen varit ytterst kännbar, påpekar han.
– Det finns en bild av att livsmedelsindustrin täljt guld under coronakrisen. Det stämmer tyvärr inte. Rekordnoteringarna från dagligvaruhandeln innebär dessvärre inga rekordnoteringar från svenska leverantörer, som också är beroende av andra försäljningskanaler, säger chefekonomen.