Stärker fokus på fullkorn genom forskning

Foto The Flco

Lästid: < 1 minut

Dela nyhet

Fullkorn, en ofta underskattad livsmedelsgrupp, har seglat upp som en nyckelspelare i både folkhälsa och hållbarhet. Lantmännen, med sin starka förankring i den svenska jordbruksnäringen, tar nu sitt långsiktiga engagemang till nästa nivå genom nya initiativ som FullkornsFrämjandet och flera forskningssamarbeten. Målet? Att förbättra folkhälsan och sätta fullkorn på svenskarnas tallrikar.

Lantmännen har varit en drivande kraft bakom nystartade FullkornsFrämjandet, en samarbetsplattform som samlar aktörer från industri, akademi, civilsamhälle och myndigheter. Ambitionen är att öka medvetenheten om fullkorns betydelse och höja svenskarnas genomsnittliga fullkornsintag – ett område där Sverige fortfarande har förbättringspotential, trots tydliga rekommendationer i de nordiska näringsriktlinjerna om minst 90 gram per dag.

– Fullkorn är en råvara som både kroppen och planeten vinner på. Ny forskning visar att fullkorn är en av de viktigaste faktorerna för att minska risken för livsstilssjukdomar, säger Lovisa Martin Marais, Nutrition Manager på Lantmännen R&D.

Vetenskap och innovation i fokus

Lantmännen stärker sin roll inom forskning genom samarbeten med Köpenhamns universitetssjukhus och Chalmers tekniska högskola. Vid Köpenhamns universitetssjukhus har studier belyst fullkornets hälsofördelar hos barn, medan Chalmers genomför en omfattande studie med över 4 500 deltagare för att kartlägga kostens inverkan på hälsan.

Dessa projekt understryker fullkornets potential att inte bara stabilisera blodsockernivåer och bidra till bättre tarmhälsa utan även fungera som en nyckel i förebyggandet av livsstilssjukdomar som diabetes och hjärtsjukdomar.

Nobelmiddagens hyllning till fullkorn

En oväntad men inspirerande hyllning till fullkorn kom vid årets Nobelbankett, där kocken Jessie Sommarström serverade en modern kulturgröt på klippt korn. Maten är inte bara en gastronomisk njutning utan också ett symboliskt lyft för fullkorn som en del av en hållbar och hälsosam kost.

– När fullkorn får spela huvudrollen på Nobelmiddagen, öppnar det ögonen för dess potential även i finare gastronomiska sammanhang, säger Martin Marais.

Annons

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil