Lantmännen har varit en drivande kraft bakom nystartade FullkornsFrämjandet, en samarbetsplattform som samlar aktörer från industri, akademi, civilsamhälle och myndigheter. Ambitionen är att öka medvetenheten om fullkorns betydelse och höja svenskarnas genomsnittliga fullkornsintag – ett område där Sverige fortfarande har förbättringspotential, trots tydliga rekommendationer i de nordiska näringsriktlinjerna om minst 90 gram per dag.
– Fullkorn är en råvara som både kroppen och planeten vinner på. Ny forskning visar att fullkorn är en av de viktigaste faktorerna för att minska risken för livsstilssjukdomar, säger Lovisa Martin Marais, Nutrition Manager på Lantmännen R&D.
Vetenskap och innovation i fokus
Lantmännen stärker sin roll inom forskning genom samarbeten med Köpenhamns universitetssjukhus och Chalmers tekniska högskola. Vid Köpenhamns universitetssjukhus har studier belyst fullkornets hälsofördelar hos barn, medan Chalmers genomför en omfattande studie med över 4 500 deltagare för att kartlägga kostens inverkan på hälsan.
Dessa projekt understryker fullkornets potential att inte bara stabilisera blodsockernivåer och bidra till bättre tarmhälsa utan även fungera som en nyckel i förebyggandet av livsstilssjukdomar som diabetes och hjärtsjukdomar.
Nobelmiddagens hyllning till fullkorn
En oväntad men inspirerande hyllning till fullkorn kom vid årets Nobelbankett, där kocken Jessie Sommarström serverade en modern kulturgröt på klippt korn. Maten är inte bara en gastronomisk njutning utan också ett symboliskt lyft för fullkorn som en del av en hållbar och hälsosam kost.
– När fullkorn får spela huvudrollen på Nobelmiddagen, öppnar det ögonen för dess potential även i finare gastronomiska sammanhang, säger Martin Marais.