– Med de uppdaterade kriterierna kan Fairtrade stötta våra partners i hela kedjan, från odlare till licenstagare, för att ytterligare stärka arbetet med mänskliga rättigheter, säger Ulrika Urey, generalsekreterare för Fairtrade Sverige.
Efter flera turer och en uppskjuten omröstning antogs CSDD-direktivet slutligen av EU:s ministerråd. Direktivet, som syftar till att stärka företags ansvar för mänskliga rättigheter och miljöhänsyn, ska införlivas i svensk lag inom två år.
I takt med att kraven och lagstiftningen skärps, har Fairtrade anpassat sina kriterier för aktörer i handelskedjan och för anställda i produktionsländerna. Denna uppdatering innebär att kriterier för tillbörlig aktsamhet i fråga om mänskliga rättigheter och miljö, även känt som Human Rights and Environmental Due Diligence (HREDD), har inkluderats. Detta ska stärka hänsynen till mänskliga rättigheter genom hela leverantörskedjan. Implementeringen av de nya kriterierna kommer att ske stegvis från januari 2025 och under två år, för att säkerställa en smidig övergång för certifierade producenter och företag.
HREDD innebär att företag löpande ska identifiera, övervaka, förebygga och hantera risker som kan ha en negativ påverkan på mänskliga rättigheter och miljö. Genom hela processen ska företagen ha dialog med dem som riskerar att påverkas negativt, inklusive producenter, anställda och människor i lokalsamhället, för att få en tydligare bild av möjliga risker och effekter och kunna åtgärda missförhållanden.