Förändringen är en del av Stena Lines långsiktiga strategi för hållbarhet. De nya ”50/50-köttbullarna” har utvecklats för att både behålla smaken och tillgodose kraven på mer hållbara matalternativ. Enligt Jakob Lells är skillnaden så liten att den knappt märks, något som teamet hoppas kommer att tilltala resenärer som vill göra hållbara val utan att behöva kompromissa med smaken.
– Vi vill visa våra resenärer att det här inte är något att vara rädd för. Det är fortfarande god och klassisk husmanskost med krämigt potatismos, lingon och gräddsås. Alla smaker finns på plats, och det skulle vara svårt att märka någon skillnad i ett blindtest, säger Lells.
Matlagning på beställning och minskat matsvinn
Under de senaste åren har Stena Lines Food & Beverage-team genomfört flera hållbarhetssatsningar, inklusive standardisering av menyer och införande av ett beräkningsverktyg som möjliggör matlagning på beställning. Detta har lett till minskat matsvinn, något som står i centrum för företagets hållbarhetsarbete.
En inspirerande ledare för branschen
Genom att halvera köttmängden i köttbullarna visar Stena Line vägen för andra aktörer inom transportbranschen. Företaget ser satsningen som ett steg mot att bli en ledare inom hållbarhet och hoppas att fler ska följa deras exempel.
– Vi har sagt att vi ska vara en ledare inom hållbarhet och det här är vårt sätt att visa det. Vi vill vara först ut med den här fina produkten och på så sätt göra det lättare för andra stora operatörer att fatta samma beslut, säger Lells.
Framtidens köttbullar ombord från februari 2025
De nya köttbullarna, som alltså består av hälften kött och hälften gulärtsfärs, kommer att finnas tillgängliga på alla Stena Lines fartyg från den 13 februari 2025. Med denna satsning tar företaget ett viktigt kliv mot en mer hållbar meny som ska möta både miljökrav och resenärernas smakpreferenser.