Svenska hushåll räknar med att lägga 2 320 kr på julmat i år, men hela 16 procent av maten slängs efter firandet, till ett värde 370 kronor, hävdar tyska matkasseföretaget Hellofresh.
Den hållbarhetsprofilerade stjärnkocken Paul Svensson delar nu sina bästa råd för att hjälpa svenskarna att ta kontroll över matsvinnet och kostnaderna i jul, just hos Hellofresh.
Bland annat uppmanar han svenskarna att skippa julbordet och ge bort matlådor.
– Vi måste laga efter läge. Och läget nu är kritiskt både klimatmässigt och ekonomiskt. Det är därför dags att tänka över det traditionella julbordet. Det serveras otroligt stora mängder av onödig mat och i många fall maträtter som bara några få tycker om. Istället kan man lyxa till en julig trerättersmiddag och ändå sänka sina kostnader, säger Paul Svensson, stjärnkock och hållbarhetsförespråkare.
Läs mer om Paul Svenssons syn på julen i Butikstrender 10/2023