Nu skapas fyra nya centrum för hållbarhet och konkurrenskraft i livsmedelssystemet. Formas satsar totalt 192 miljoner kr på en hållbar omställning.
De nya projektcentrum som bilda ska bidra till utveckling och innovation samt stärka kunskap och kompetens i hela livsmedelskedjan.
Sjömat, växtbaserade proteiner och hållbar animalieproduktion är nyckelfaktorer för att förse världens växande befolkning med mat i harmoni med klimat och miljö.
– Det här är ett efterlängtat besked för svenska producenter och konsumenter. Ska vi få ett hållbart livsmedelssystem som ser till både klimat, hälsa och djurvälfärd krävs rejäla satsningar och samverkan mellan forskare, näringsliv och andra aktörer i samhället, säger Klara Båth, chef för avdelning Jordbruk och livsmedel hos Rise, forskningsinstitutet som har en medverkan i alla de fyra centrum som bildas.
Forskningen i centrumbildningarna ska arbeta mot FN:s globala hållbarhetsmål inom Agenda 2030. Hållbarhetens tre dimensioner – ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet – ska beaktas, såväl för den planerade forskningen som för det genomslag den kan få i samhället, enligt villkoren.
– Nu handlar det om att verkligen få till en hållbar transformation av hela livsmedelskedjan. Här kan vi med vår expertis, våra testbäddar och nätverk ha en nyckelroll för att få det att hända, säger Klara Båth.