Nya rapporter visar utmaningar och behov av kraftsamling

Diagram som visar utvecklingen i svensk livsmedelsstrategi enligt rapport 2025
Foto Pressbild

Lästid: < 1 minut

Dela nyhet

Jordbruksverket presenterar nu två rapporter som granskar utvecklingen i den svenska livsmedelskedjan sedan livsmedelsstrategin antogs 2017. Den årliga uppföljningen visar att flera ekonomiska nyckeltal försämrats, särskilt inom restaurangledet, medan en fördjupad analys belyser begränsningarna i strategins handlingsplaner.

Rapporten för 2025 pekar på nedåtgående trender inom flera delar av livsmedelskedjan mellan 2016 och 2023. Samtidigt visar den svenska självförsörjningsgraden en positiv utveckling för 7 av 13 undersökta livsmedel, i linje med strategins mål.

– Torkan 2018, COVID-19-pandemin 2020 och Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina 2022 är några exempel på händelser i omvärlden som präglat utvecklingen i den svenska livsmedelskedjan sedan livsmedelsstrategin beslutades 2017. Varje enskilt år har inneburit särskilda utmaningar och effekterna har varierat mellan livsmedelskedjans olika led, säger Elice Fällström, miljöekonomisk utredare och projektledare.

Däremot ser det dystrare ut för de miljömål som kopplas till livsmedelsstrategin – inget av de sju målen bedöms vara inom räckhåll till 2030. Andelen ekologisk produktion minskar, och omställningen till ekologiskt har mer än halverats sedan 2016.

Handlingsplanerna – otillräckliga för att stärka konkurrenskraften

Den fördjupade analysen, som utförts av en extern utvärderare, visar att livsmedelsstrategin fungerar som en tydlig målbild för branschen. Däremot har åtgärderna i de nationella handlingsplanerna varit för blygsamma för att driva en verklig förändring.

– Utvärderingen kommer fram till viktiga slutsatser och ger rekommendationer hur vi långsiktigt kan kraftsamla för att nå målen i livsmedelsstrategin, säger Jennie Bengtsson, utvärderingsledare.

Mot livsmedelsstrategin 2.0 – vad händer nu?

Den 21 mars lanserade regeringen en uppdaterad version av strategin – livsmedelsstrategin 2.0 – som ska stärka svensk livsmedelsproduktion och lönsamhet fram till 2030. Jordbruksverket får fortsatt uppdrag att följa och utvärdera utvecklingen.

Rapporterna ger en viktig nulägesbild och visar på behovet av kraftfullare insatser för att möta branschens utmaningar. Frågan är nu hur strategins nästa fas kommer att påverka den svenska livsmedelssektorn i praktiken.

Har du ett nyhetstips?

Här kan du dela med dig av information eller mejla till info@butikstrender.se

Annons

Annonser

Håll dig uppdaterad med nyheter varje vardag!

Få de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Vi behandlar dina uppgifter enligt GDPR

Läs Butikstrenders digitala magasin!

Upptäck de senaste branschnyheterna och trenderna online.