Svensk vinodling och vinproduktion har vuxit kraftigt det senaste året. Fler möjliga druvsorter, professionalisering och pandemin anges som orsaker.
Orsakerna till svenskt vins frammarsch är flera enligt organisationen Svenskt vin.
Fler ruvsorter anpassade till vårt klimat, professionalisering av branschen och inte minst effekterna av pandemin är de främsta, menar man.
Vinodling och vinproduktion är en ung bransch i Sverige. Idag finns ett 50-tal kommersiella vinodlare och en sammanlagd odlingsyta på ca 150 hektar i landet.
I relation till mellan- och syd Europa är vi fortfarande ett mycket litet vinland, men det har aldrig tidigare planterats så mycket vin runt om i landet som under 2020.
– Det är en otrolig utveckling vi ser just nu. Antalet nya medlemmar i branschorganisationen ökar och samtalen och mejlen från nya intressenter strömmar in. Samtidigt ser vi att de redan etablerade vingårdarna expanderar kraftigt, säger Sveneric Svensson, ordförande för Svenskt vin.
Coronapandemin och dess effekter i form av hemester och ökad efterfrågan på svenskproducerat har bidragit till det ökade intresset för svenskt vin enligt branschorganisationen.
Det mesta talar för att besöken på de svenska vingårdarna i sommar kommer upp i samma höga nivåer som förra säsongen. Redan nu är många vingårdar med möjlighet till vinprovning och övernattning i stort sett fullbokade. Orsaken till den kraftiga tillväxten som svenskt vin ser just nu handlar också om ökad kunskap, erfarenhet och kvalitet menar Svenskt vin.
– Många av de professionella vinproducenterna i landet tar in expertkunskap från den gamla vinvärlden och det ökar kunskapen och kvaliteten för hela branschen. Den kunskap som branschen byggt upp under de senaste åren gör det också lättare för nyetablerade vingårdar, förklarar Sveneric Svensson.