Undersökningen pekar på stora geografiska skillnader i konsumtion. Högst upp i statistiken placerar sig Södermanland, där invånarna i snitt äter 5,3 ägg per vecka. Halland, Jönköping, Jämtland och Blekinge ligger också högt. Lägst är konsumtionen i Norrbotten och Östergötland – båda med ett snitt på 3,5 ägg i veckan.
För dagligvaruhandeln innebär siffrorna tydliga möjligheter till lokal anpassning. I län där konsumtionen redan är hög kan säsongsexponering, temakampanjer och receptskyltning driva merförsäljning ytterligare. I områden med lägre konsumtion kan inspiration kring tillagningsmetoder spela en viktig roll för att bredda användningen.
Undersökningen visar att det finns en tydlig preferens för tillagningssätt. Stekt ägg är populärast – 47 procent föredrar det – följt av löskokt (45 procent), hårdkokt (43 procent) och äggröra (36 procent). Endast sju procent uppger att de helst äter pocherat ägg.
– Ägg är en av de mest användbara och mångsidiga råvaror som finns. Jag tycker att vi ska våga experimentera mer med både tillagningsmetod och tillbehör, säger Malidza Larsson, vardagskock på ICA Sverige.
Hon tipsar bland annat om tornadoomelett – en snurrad äggröra som ger krämig konsistens och vacker presentation – samt att undvika övertillagning, eftersom det kan göra resultatet grynigt eller gummiaktigt.
Hållbarhet är också en aspekt. Ägg håller längre än många tror. Förvarade i kylskåp kan de hålla upp till en månad efter bäst före-datum, medan rumstemperatur gör dem mer lättanvända vid exempelvis bakning och majonnäs.
Så ser äggkonsumtionen ut i landet:
Topp fem län (ägg per vecka)
Södermanland – 5,3
Halland – 5,0
Jönköping – 4,7
Jämtland – 4,6
Blekinge – 4,5
Botten fem län:
Norrbotten – 3,5
Östergötland – 3,5
Västerbotten – 3,7
Uppsala – 3,8
Västra Götaland – 3,9
Så föredrar svenskarna att tillaga sina ägg:
Stekt – 47 procent
Löskokt – 45 procent
Hårdkokt – 43 procent
Äggröra – 36 procent
Pocherat – 7 procent
Om undersökningen:
Undersökningen är genomförd av Verian/Sifo på uppdrag av ICA. Totalt deltog 4 315 personer i åldern 18–84 år. Datainsamlingen skedde mellan den 27 mars och 7 april 2025 via den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen.