På naturbruksskolan Sötåsen i Töreboda provar man att laga maträtter på gråärt (se bild), som under 1800-talet konkurrerades ut av gröna och gula ärtor. Sötåsen söker ständigt efter hållbar och miljövänlig mat, och i hela Västra Götalandsregionen ser man över klimatavtrycket från de måltider som serveras.
– Det ligger i tiden att sträva efter så närodlade livsmedel som möjligt och just gråärten tror vi kan vara en framtidsspaning, berättar Cecilia Granath Karlsson på Sötåsen i ett pressmeddelande.
I smak och utseende kan gråärt jämföras med kikärtor. En stor skillnad är att gråärtor kan odlas i Sverige, dessutom i växtzoner där gröna och gula ärtor inte passar lika bra.
Under en heldag provade man att laga mat på ärtorna: bröd, grytor, fyllning i tortillas, biffar och bakverk med goda resultat.
På Sötåsen jobbar man redan med så kallad proteinväxling, som betyder att man byter ut en del av köttet i en maträtt till växtbaserade proteinkällor. Man söker hela tiden nya råvaror och rätter som kan tillagas på närproducerade råvaror med lågt klimatavtryck.
– Det är svårt att hitta proteingrödor som kan odlas i närområdet. Även om det finns svenska bönor och ärtor så vill vi hitta alternativ som kan produceras här hos oss, säger Cecilia.