Ulrika Urey, generalsekreterare på Fairtrade Sverige, uttrycker djup besvikelse över Sveriges val att motarbeta ett så viktigt förslag. Trots uppmaningar från näringsliv, civilsamhälle och fackförbund att stödja direktivet valde Sverige att motsätta sig det.
Även om flera stora medlemsstater uttryckt tveksamheter kring direktivet, var det enligt uppgifter från Bryssel endast Sverige som klart och tydligt motsatte sig det. Detta väcker oro för att direktivet inte kommer att bli av eller att det kommer att bli kraftigt urvattnat om det omprövas.
Direktivets grund i FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter har varit en central punkt för stora svenska bolag som IKEA, Volvo och Axfood. Uppmaningar finns nu för den svenska regeringen att arbeta för en kompromiss innan parlamentsvalet i juni.
Under tre år har arbetet med ett EU-direktiv för företags ansvar för mänskliga rättigheter och miljö pågått. Frivilliga riktlinjer har visat sig vara otillräckliga för att adressera problem som barnarbete, otillräckliga inkomster och miljöförstöring.
Beslutet att dra sig ur direktivet i sista minuten anses vara ett betydande hinder för att skapa förändring och ett stort avsteg från möjligheten att främja mänskliga rättigheter och miljöskydd.