Sveriges äldsta krydda hittad i Varberg

Från vänster: kocken Fredrik Eriksson, Matsmarts grundare Karl Andersson, vinnaren Mikael Nilsson, vinnaren Kicki Högberg, Matsmarts hållbarhetschef Anna Holmqvist och Matsmarts hållbarhetsspecialist Isabelle Bjerlestam | Foto Pressbild
Sommaren 2024 bjöd på en spännande upptäckt när tävlingen Sveriges äldsta krydda avslutades. Vinnarna, Kicki Högberg och Mikael Nilsson från Träslövsläge, Varberg, kunde stolt visa upp en över 100 år gammal krydda – en starkpeppar som daterades till 1910–1920-talet i sin obrutna originalförpackning. Denna fascinerande krydda utropades till Sveriges äldsta och blev en del av ett unikt hållbarhetsinitiativ.

Den 6 september fick allmänheten möjlighet att smaka på den historiska kryddan då den användes i en specialrätt framtagen av stjärnkocken Fredrik Eriksson på Långbro Värdshus i Stockholm. Gästerna fick en unik chans att uppleva en maträtt kryddad med starkpepparn, vilket skapade stor uppmärksamhet.

Sveriges äldsta krydda är ett initiativ från Matsmart, som syftar till att öka medvetenheten kring bäst före-märkning och minska matsvinnet. Enligt Naturvårdsverket slänger svenska hushåll varje år 343 000 ton ätbar mat. En betydande del av detta matsvinn beror på okunskap om bäst före-märkningen, där många konsumenter slänger skafferivaror som ris och pasta bara för att de passerat sitt datum – trots att de ofta är fullt ätbara långt efter.

– ”Om fler vågar titta, lukta och smaka på varor med passerat bäst före-datum kan vi minska det stora matsvinnet,” säger Anna Holmqvist, hållbarhetschef på Matsmart.

Initiativet uppmanade allmänheten att leta igenom sina kryddskåp och skicka in bilder på de äldsta kryddburkarna de kunde hitta. Ett hundratal av de inskickade bidragen var så gamla att bäst före-datum inte ens var standard när kryddorna såldes. Därför anlitades mathistorikern Richard Tellström, känd från SVTHistorieätarna, för att undersöka och datera de äldsta bidragen.

Historien bakom den vinnande kryddan
Den vinnande kryddan, en starkpeppar, har en lång historia. På 1980-talet köpte Mikael Nilssons far två små matbutiker i Träslövsläge. Kryddorna som följde med butikerna var redan då gamla, men de fick stå kvar på hyllorna. När Mikael och hans fru Kicki hörde om Sveriges äldsta krydda-tävlingen, insåg de att de hade ett starkt bidrag i sin ägo.

– ”Det är så häftigt att min svärfars 100 år gamla starkpeppar fick tillagas på en av Sveriges bästa restauranger!” säger Kicki Högberg, vinnare av tävlingen.

Sveriges äldsta krydda, kocken Fredrik Eriksson och vinnarna Kicki Högberg och Mikael Nilsson i bakgrunden | Foto Pressbild

Förändra inställningen till bäst före-datum
En del av tävlingens syfte var att utbilda konsumenter om bäst före-datum och uppmuntra till mindre matsvinn. Bäst före-datum är en garanti från livsmedelsproducenter att maten håller sin kvalitet fram till ett visst datum, men det betyder inte att den blir oätlig efteråt. Många livsmedel, som kryddor, kan hålla sig bra långt efter att bäst före-datumet passerats. Kryddor, vinäger och salt är exempel på produkter som i princip aldrig blir gamla.

– ”Bäst före-datum kom till Sverige 1985, så historiskt sett är det en ny företeelse,” säger mathistorikern Richard Tellström.

Fredrik Eriksson, kocken bakom specialrätten på Långbro Värdshus, hyllade initiativet:

– ”Vi på Långbro Värdshus gillar att ta tillvara på råvaror. Det här initiativet från Matsmart hjälper oss svenskar att bli ännu bättre på att rädda mat.”

Tävlingen Sveriges äldsta krydda har inte bara varit ett roligt och intressant projekt, utan även en viktig påminnelse om att vi alla kan bidra till att minska matsvinnet.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil