Det är tacosås, brödkanter och sallad som är de varor som oftast slängs istället för att användas, enligt en ny undersökning från Willys och Sifo.
I en färsk Sifo-undersökning har Willys tagit reda på vilka som är de svarandes mest ”svinndumma” varor, det vill säga vilka som slängs mest i hemmet.
Med det som utgångspunkt startar Willys något man kallar ”Restakuten”, en Instagram-tjänst som ska hjälpa de som kollar att minska sitt matsvinn.
Sifo-undersökningen, där 1 061 personer svarade i ett slumpmässigt urval, talar om att tacosåsen är den enskilda vara de svarande oftast slänger resterna av – med brödkanten och salladsresten som tvåa och trea på listan.
70 procent av matsvinnet uppskattas ske i hemmen, enligt en vanlig skattning.
– Genom att ta reda på vilka varor som oftast blir svinn i de svenska hemmen får vi en större kunskap och chans att lägga fokus på rätt åtgärder i vårt svinnarbete. Samtidigt vill vi också försöka inspirera till att få våra kunder att tänka annorlunda kring matsvinn, säger Elisabeth Konrad som är hållbarhetsansvarig hos Willys.
Fakta/Topplistan i Sifos och Willys undersökning
Fråga: vilka tre matvaror känner du att du mest sällan lyckas använda hela av?
Öppnad tacosås | 11% |
Brödkant | 10% |
Salladsrester | 9% |
Brunfläckig banan | 7% |
Mjölkslatt | 7% |
Ost-skidbacke | 6% |
Övermogen avokado | 4% |
Slokande morot | 4% |
Sista slatten i syltburken | 4% |
Ledsen kryddväxt i kruka | 1% |