Leksands knäckebröd tar framgent all ekologisk råg från ett och samma lantbruk, närbelägna Dala Sörby i Hedemora-trakten, bara några mil bort.
Leksands knäckebröd blir än mer dalanära, konstaterar företaget sedan samarbetsavtal slutits med lantbruket Dala Sörby som kommer odla all ekologisk råg för Leksands.
Först ut att innehålla 100 procent råg från åkrarna utanför Hedemora, mindre än tio mil från bageriet, är det ekologiska trekantsknäcket, berättar man.
Daniel och Gustaf, utan efternamn i Leksands pressrelease, är de som driver det ekologiska lantbruket Dala Sörby tillsammans med sina familjer. 2017 ställdes verksamheten om till ekologisk odling för en mer hållbar produktion och är nu leverantör av all råg till Leksands ekologiska knäcke. Förutom en gemensam kärlek till Dalarna har Daniels och Gustafs verksamhet andra likheter med Leksands. Familjedrivna företag och ett stort fokus på hållbarhet, påpekar Leksands knäckebröd. – Att utveckla vårt samarbete och bli leverantör av all ekologisk råg känns otroligt kul. Sedan vi började arbeta med Leksands 2004 har vi märkt att vår gemensamma passion för kvalitet och närproducerade smaker är en vinnare, säger Daniel och Gustaf, ägare av Dala Sörby växt AB.
– Redan 2017 när Gustaf och Daniel valde att ställa om till ekologiskt lantbruk föddes idén om att i framtiden ha en och samma leverantör av ekologisk råg. Att det nu är klart, helt enligt plan, tyder på ett gott samarbete, påpekar Leksands knäckebröds marknadschef Annika Sund.
– Men även för att Dala Sörbys råg ger ett väldigt gott knäckebröd. Ytterligare ett plus i kanten är att det ligger mindre än tio mil bort vilket gör att våra knäckebröd blir än mer närproducerade, tillägger Sund.