Toppar både matsvinn och skamkänslor

Lästid: 2 minuter

Dela nyhet

Trots stigande matpriser och klimatmedvetenhet är unga vuxna i Sverige de som står för mest matsvinn och känner störst skam över det. En ny undersökning av Findus avslöjar att missuppfattningar kring hållbarhet och hälsa hindrar fler från att välja frysta alternativ.

En undersökning utförd av Norstat på uppdrag av Findus visar att unga vuxna mellan 18 och 29 år slänger mest mat av alla åldersgrupper i Sverige, trots en minskning i matsvinn jämfört med förra året. Samtidigt känner de också mest skam och ångest över sitt beteende. Totalt uppger 18 procent av de unga att de skäms när de kastar mat, och 19 procent upplever ångest över det.

Matsvinn är en stor klimatfråga, där den genomsnittlige svensken slänger mat för cirka 1 330 kronor per år, motsvarande över 5 000 kronor för en familj på fyra personer, enligt Livsmedelsverket. Naturvårdsverket rapporterar en positiv nedgång i mängden matsvinn, men livsmedelsavfall från hushåll består fortfarande till 26 procent av mat som hade kunnat ätas upp.

Undersökningen visar att många unga vuxna tenderar att kasta mat efter bäst-före-datum utan att kontrollera kvaliteten genom att lukta eller smaka. Cirka tio procent av de unga uppger att de alltid slänger mat som passerat detta datum, vilket är en markant skillnad jämfört med äldre svenskar där endast två procent gör samma sak. En annan barriär är att nio procent av unga vuxna aldrig fryser in mat, jämfört med endast två procent av dem över 65 år.

En stor del av problemet ligger i uppfattningen att fryst mat är mindre hälsosam. Henrik von Lowzow, Cluster Marketing Director på Findus Norden, förklarar dock att fryst mat bevarar näringsämnena väl tack vare snabb frysning, vilket gör den både hållbar och hälsosam. Samtidigt svarade hela 43 procent av de unga vuxna att de ser fryst mat som ett sätt att sänka matkostnaderna, men många anser sig sakna tillräckligt med utrymme i frysen för att kunna frysa in mat regelbundet.

Yngre och äldre generationer har också olika syn på ansvaret för att minska matsvinnet. Äldre svenskar ser främst hushållen som ansvariga, medan en tredjedel av de unga anser att staten och livsmedelsbutikerna bör ta en större roll.

”Fryst mat kan inte lösa allt men är en viktig del i kampen mot matsvinnet,” tillägger von Lowzow. Med sitt fokus på lång hållbarhet och näringsbevarande potential är fryst mat ett effektivt alternativ för att minska både kostnader och klimatpåverkan.

Annons

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil