”Ultraprocessad mat inte självklart dålig”

Pommes frites | Foto Pexels

Lästid: < 1 minut

Dela nyhet

Ultraprocessad mat är inte av självklarhet dålig, påpekar välrenommerade näringsfysiologen Linda Bakkman som vill se en bredare infallsvinkel.

Att automatiskt klassificera mat som processad kan leda tanken fel, skriver näringsfysiologen Linda Bakkman i SvD och konstaterar att det är lätt att tro att industritillverkad mat är sämre.

Pommes frites, vegokött, mjölk, fullkornsbröd, havregryn är alla exempel på processad mat, påpekar Bakkman.

– Bearbetning av mat har en lång historia, som torkning, rökning, jäsning och tillagning. I takt med utvecklingen av jordbruksindustrin har vi idag flera raffinerade metoder för att förändra näringsinnehåll, näringsutbyte, smak och hållbarhet. Utan olika industriella processer hade vi knappast kunnat föda jordens växande befolkning, skriver hon i SvD.

– Ultraprocessad mat är industriellt förädlad genom att råvaror ofta brutits ned i mindre delar och förändrats. Syftet kan vara att förlänga hållbarheten, få den att smaka bättre eller se aptitligare ut genom förändring av färg, smak, konsistens eller textur. Begreppet ultraprocessad säger inget om hur mycket näring maten innehåller.”

– Att med teknikens hjälp öka näringsutbytet i livsmedel genom att göra näringsämnen mer tillgängliga är andra potentiella vinster. Andra är att utnyttja rester, vilket kan vara bra både för hälsa och hållbarhet. Granola, tofu och fullkornsknäckebröd hör till processade livsmedel med bra näringsinnehåll i relation till energiinnehåll och bör inte uteslutas på grund av en klassificering som ultraprocessad, tillägger Bakkman.

Annons

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil