Väderförhållanden skapar stora variationer

Foto Lantmännen
Lästid: 2 minuter

Dela nyhet

Årets skörd har präglats av extrema väderförhållanden med både torka och översvämningar. Detta har lett till stora regionala variationer i skördeutfallet och en lägre total volym än förväntat. Trots dessa utmaningar ser kvaliteten på spannmålen bättre ut jämfört med föregående år, och vissa grödor har gynnats av vädret.

Svenska lantbrukare har haft ett tufft år med stora variationer i väderförhållandena, vilket har påverkat skörden. Enligt Per Germundsson, försäljnings- och försörjningschef på Lantmännens spannmålsenhet, har de extrema vädersvängningarna skapat stora lokala variationer i skördeutfallet. ”Att vädret varierar är inget nytt, men både extrem regn och torka är svårt att förutse och hantera,” säger han.

Per Germundsson, försäljnings- och försörjningsche | Foto Pressbild

Förra hösten var blötare än normalt, vilket försämrade förutsättningarna för höstsådden. Vårbruket fördröjdes av den stora mängden nederbörd under vintern, och under försommaren följde en torkperiod som ytterligare försämrade växtsäsongen för vårsådda grödor. Detta ombytliga väder har skapat stora utmaningar för lantbrukarna, som haft svårt att genomföra sina insatser i rätt tid.

Trots dessa utmaningar ser kvaliteten på årets spannmål bättre ut än förra året, då regn under skördearbetet påverkade resultatet negativt. Dessutom har vädret gynnat odlingen av vall, en viktig gröda för Sveriges mjölk- och nötköttsproducenter, med både god volym och kvalitet.

Utmaningar och potential

Det förändrade klimatet fortsätter att skapa utmaningar för Sveriges lantbruk. Magnus Kagevik, vd och koncernchef på Lantmännen, betonar vikten av klimatanpassning inom lantbruket. ”För att möta de förändringar som redan påverkar lantbruket krävs snabba åtgärder och stora investeringar i klimatanpassningar,” säger han.

Magnus Kagevik, vd och koncernchef på Lantmännen | Foto Pressbild

Trots svårigheterna finns stor potential för att stärka den svenska livsmedelsproduktionen. I dagsläget importeras hälften av all mat som konsumeras i Sverige, något som Kagevik ser som en stor outnyttjad möjlighet. ”Skörden är grunden för lantbrukets konkurrenskraft och lönsamhet, och det är avgörande att lantbrukarna kan producera jämna och stora skördar av god kvalitet,” avslutar han.

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil