Statskontoret kritiserar ett nationellt spårbarhetssystem för fisk och skaldjur och får nu stöd av dagligvaruhandeln som instämmer i kritiken.
När Statskontoret under tisdagen, 28 september, publicerade en rapport blev det tydligt att Svensk dagligvaruhandel och fiskbranschen hade fog för sin kritik, skriver organisationen i en pressrelease.
– Statskontoret konstaterar bland annat att systemet levererar mindre kontrollnytta, att kostnaderna blivit högre än förväntat, brister i användarvänlighet samt att systemet utvecklats utan tillräcklig dialog och insikt om näringens förutsättningar och behov, konstaterar organisationen.
Havs- och vattenmyndigheten (Hav) införde 2019 ett nationellt administrativt spårbarhetssystem för sjömat såld i Sverige som tvingar svenska företag att registrera alla transaktioner för inköp och vidareförsäljning av svensk och EU-fångad fisk.
Vid remissförfarandet 2016 var Svensk dagligvaruhandel tillsammans med branschorganisationerna för grossister och producenter starkt kritiska och oroade över myndighetens val att Sverige som enda land i EU byggde och införde ett nationellt tvingande spårbarhetssystem frånkopplat från aktörerna egna system för spårbarhet. Statskontoret fick i uppdrag av regeringen att utreda Havs införande av spårbarhetssystemet. När Statskontoret under tisdagen publicerade sin rapport blev det tydligt att branschorganisationerna hade fog för sin kritik, skriver Svensk dagligvaruhandel.
Statskontoret konstaterar bland annat att systemet levererar mindre kontrollnytta, att kostnaderna blivit högre än förväntat, brister i användarvänlighet samt att systemet utvecklats utan tillräcklig dialog och insikt om näringens förutsättningar och behov, redovisar man från dagligvaruhandelns organisation.
– Spårbarhet och fuskbekämpning är jätteviktigt för våra medlemsföretag. Vi beklagar därför att betydande skattepengar och företagskostnader uppkommit utan att det signifikant minskat risken för illegalt fiske, säger Martin Andersson, näringspolitiskt ansvarig på Svensk dagligvaruhandel.
– Dagligvaruhandeln stödjer Statskontorets förslag fullt ut. Avgörande nu är att regeringen agerar utifrån Statskontorets rapport.