Värmländskt skrädmjöl får ny kvalitetsstämpel SGB, skyddad geografisk beteckning, av EU-kommissionen, vilket välkomnas av Jordbruksverket.
2014 gjordes en ansökan in till EU-kommissionen för att förse 17 svenska produkter med en skyddad geografisk beteckning (SGB).
Nu har värmländskt skrädmjöl fått denna kvalitetsstämpel som anses vara en viktig markering för en genuin produkt.
– Sverige har fått ytterligare en produkt med skyddad EU-beteckning och det är riktigt roligt, säger Jordbruksverkets Camilla Bender Larson i ett pressmeddelande.
– Svenska producenter värnar om ursprunget och den geografiska kopplingen. Detta är ett sätt att visa upp vad Sverige har att erbjuda, tillägger hon.
Fakta/Tidigare godkända produkter
Kalix löjrom
Upplandskubb
Bruna brönor från Öland
Sveciaost
Hånnlamb (kött från gutefår)
Skånsk spettkaka
Svensk vodka
Svensk punsch
Svensk akvavit
Källa: Jordbruksverket
Fakta/Värmländskt skrädmjöl
Värmländskt skrädmjöl odlas och framställs i landskapet Värmland. Skrädmjölet har en stark tradition i Värmland och är en viktig del av landskapets kulturhistoria. Värmländskt skrädmjöl är mjöl från rostade havrekärnor. För att det ska få heta värmländskt skrädmjöl ska havren odlas, torkas, skalas och rostas i just Värmland.
Källa: smakasverige.se