Tre växtbaserade proteinalternativ har blivit märkta med Äkta varas Ä-märke.
Produkterna innehåller inga tillsatser, aromer eller industriella ingredienser, vilket annars är vanligt.
– Vi tycker att det är väldigt kul att ha kunnat märka produkterna. Det behövs fler tillverkare som visar att växtbaserat inte behöver betyda tillsatser och industriella ingredienser, säger Äkta varas verksamhetsledare, Björn Bernhardson.
Färsodlarnas svenskodlade vegofärser, en kyld och en fryst, är baserade på hel svenskodlad sötlupin, gråärt och åkerböna.
De innehåller därför alla naturliga nyttigheter i dessa baljväxter. Råvarorna får dessutom tala för sig själva.
Färserna innehåller inga tillsatser, aromer eller andra industriella ingredienser. Förutom de ovan nämnda baljväxterna innehåller de bara rapsolja och rapspasta, vilket är det som blir kvar när man har pressat olja ur rapsfröna, samt salt.
Därför har de nu kunnat bli Ä-märkta. Det har även företagets vegokebab, baserad på vetegluten (så kallad seitan) och gråärt.