Det är snart dags för påskfirande, men med matkostnader som sedan ett år tillbaka ökat med minst 20 procent* och en inflation på 12 procent** får svenskarna anpassa sig. En ny undersökning från Yougov, genomförd på uppdrag av HelloFresh, visar att åtta av tio (81%) kommer göra någon form av förändring med sitt påskfirande. Förändringen de flesta planerar för, är att köpa billigare mat (19%). Familjer med yngre barn är gruppen som planerar mest för detta, där en tredjedel (31%) uppger det.
– Många har det tufft ekonomiskt just nu och planering inför firanden kräver mycket tankekraft. Förhoppningsvis kan familjer och vänner hjälpas åt med alla moment för att göra påsken till en paus i vardagen och få tid till det som är viktigast – att umgås med varandra, säger Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan, gastronomisk chef på HelloFresh.
Förutom att köpa billigare mat, uppger nästintill en femtedel (17%) att de ska försöka spara pengar genom att planera maträtterna och mängden bättre. Allra mest planering för att minska utgifterna uppger kvinnorna att dem ska göra (20%) till skillnad från männen (14%). Andra planerade förändringar är att servera färre rätter (8%), skippa en traditionell påskbuffé (7%) och bjuda in färre gäster (6%).
Svenskarnas favoriter på påskbuffén – inte överens
Trots att många planerar att servera färre rätter och skippa den traditionella buffén, finns det vissa maträtter som bör prioriteras. När svenskarna får välja sin favorit på påskbuffén visar det sig att ägghalvorna är storfavoriten, fyra av tio (40%) uppger det som sin favoriträtt följt av lax (varmrökt, kallrökt, gravad) (34%) samt sill (30%). Jumboplatsen går till gubbröran.
Men det gäller att tänka över vad du serverar beroende på vilka gäster du har. Åldersgrupperna är nämligen inte helt överens om vad den bästa maträtten på påskbuffén är. Personer i åldrarna 18-29 har köttbullar (43%) som favorit medan åldersgruppen 60+ uppskattar sillen (45%) mest.
Svenskarnas favoriter på påskbuffén:
- Ägghalvor (40%)
- Lax (varmrökt, kallrökt, gravad) (34%)
- Sill (30 %)
- Köttbullar (27 %)
- Janssons frestelse (26 %)
- Potatis (22%)
- Räkor 18%)
- Prinskorv 17%)
- Skagenröra (17%)
- Lammstek (15%)