Saltätandet måste ned. Det har sagt förut och sägs återigen av Livsmedelsverket.
Nu är bakgrunden en ny sammanställning som visar att män får i sig 9-12 gram salt om dagen och kvinnor 7-10 gram.
Målet är att vi ska ned till 6 gram per dag.
– Det finns siffror som tyder på att var femte hjärtinfarkt och vart tionde strokefall i Sverige orsakas av att vi äter för mycket salt, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, till TT.
En stor del av salteet kommer från maten vi köper men inte enbart från tidigare utpekade bovar som halvfabrik och snabbmat.
– Kött och charkprodukter innehåller mycket salt men även bröd och ost. Det är svårt för den enskilde att göra något åt, säger Åsa Brugård Konde.
Nu hoppas Livsmedelsverket på dialogen med livsmedelsindustrin och även med hotell- och restaurangbranschen.
Läs mer om satsningen i nästa Butikstrender-magasin, nr 3/2023