Artikeln är en tydlig uppmaning till omedelbara åtgärder och investeringar för att hantera de extrema väderförhållandena som påverkar både kvantiteten och kvaliteten på skördarna. Lantmännen påpekar att de senaste åren har präglats av stora variationer i skördarnas kvalitet och kvantitet, där extremväder som torka och skyfall har resulterat i både låga skördar och ökade behov av import för att täcka landets behov. Arfvidsson och Myrelid argumenterar för att det nu krävs betydande investeringar i vattenhushållning, forskning och växtförädling samt åtgärder mot nya skadegörare för att säkra en stabil och hållbar livsmedelsproduktion i Sverige.
Nationell strategi för ökad självförsörjning
Lantmännen föreslår att Sveriges livsmedelsstrategi, som syftar till att öka landets försörjningsförmåga, uppdateras med målet att uppnå ”handelsnetto noll till 2030”. Detta skulle innebära att Sverige balanserar sin import och export av livsmedel, och därmed stärker den inhemska produktionen samtidigt som man bidrar till den globala livsmedelsförsörjningen.
Gemensamt ansvar mellan marknad och politik
Artikeln avslutas med en uppmaning till både marknadsaktörer och politiker att ta sitt ansvar för att säkerställa de finansiella och legala förutsättningarna för Sveriges lantbruk. Klimatförändringarna och det osäkra omvärldsläget kräver snabba och samordnade insatser för att minska riskerna och skydda landets livsmedelsberedskap. Lantmännen betonar att detta är en fråga som måste hanteras gemensamt och med omedelbar verkan.
Det är uppenbart att Lantmännen ser en kritisk tidpunkt för svensk livsmedelsproduktion och uppmanar till snabba åtgärder för att möta de utmaningar som klimatförändringarna medför.